uh
featured-image

De keuken van Anne

  • geplaatst door Nienke in
  • Algemeen
  • 22-10-2018

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

BEPROEFD PROMOVEREN & VRIJMOEDIG SPREKEN

Tessa: Een maand geleden was het zo ver: de dag van mijn verdediging. Na maandenlang zenuwachtig te zijn geweest voor dit moment, kwam ik op vrijdagochtend de Agnietenkapel in Amsterdam binnen. Ik zag daar mijn familie, vrienden en collega’s zitten, en alle spanning viel meteen van me af. Een zaal vol met lieve mensen, dit […]

lees verder
Vrijmoedig spreken

Alexa Kuit schrijft: “Ik spreek op een podium of tot een groep zoals ik schrijf.” Dit was mijn antwoord op de vraag van Froukje en Anne, ergens aan het begin van de tweedaagse: “Wat zie jij jezelf doen straks, na deze twee dagen Vrijmoedig Spreken?” Anne’s reactie was er zo één die je onthoudt: “Dat […]

lees verder
Workshop Female Tech Heroes – 21 mei – Eindhoven

Samen met Patricia Beks van TECH TO MARKET – This is how you present yourself (an interactive workshop, Dutch spoken). Whereas Anne Spies loves to speak, she also values the quality of silence. She’s a presentation coach who founded Spies&Spreken in 2006 and has since been working with people from all kinds of backgrounds. Tech […]

lees verder
deze week
  • maandag 16 september
  • Generale congres voorbereiding - RouteIt KPN
  • ochtend
  • i.s.m. Jeffrey Kwee, Saskia Jaquet, Tim Bosselaar en Marco Labordus

  • maandag 16 september
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Middelweg 77, 6584 AG Molenhoek — ochtend

  • donderdag 19 september
  • Presenteren in 1 dag (vol - volgende 17 oktober)
  • Conferentieoord de Poort, Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek — ochtend
  • samen met Martha de Graaff

  • vrijdag 20 september
  • Verhalen vertellen met/zonder PowerPoint Team Radboud
  • muntstraat 10a schaik — ochtend

dit jaar
contact