laat ik het zo zeggen…
featured-image

De keuken van Anne

  • geplaatst door Nienke in
  • Algemeen
  • 22-10-2018

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Prins PowerPoint en Koning(in) Spreker

Steeds wurmt hij zich weer tussen jou en het publiek, tussen jou en je verhaal. Prins PowerPoint dringt zich op alsof hij de norm is bij presentaties. Maar meestal is hij een veel te felle lamp die jou als spreker in de schaduw zet. Dat kan, dat moet anders! Maar ja.. Haast elke congresorganisatie vraagt twee […]

lees verder
Help… een pitch!

Pitchen is kort en bondig iets vertellen zodat anderen nieuwsgierig worden. Naar jou en naar wat je te zeggen hebt. Dat lijkt simpel. Maar het is best moeilijk om het simpel te houden. Vooral omdat je zo veel te vertellen hebt over je onderwerp. En echt: je publiek kun je al in één minuut helemaal […]

lees verder
‘Je’ raakt me niet

Mijn voorliefde gaat uit naar voelen. Mijn voorkeur naar luisteren en kijken. En ik merk op hoe mensen elkaar op afstand houden in hun taal. In mijn werk luister ik naar wat mensen vertellen. Ik kijk naar ze en voel wat het met me doet. Steeds leer ik en inspireren mensen mij. De accenten die […]

lees verder
deze week
  • maandag 21 januari
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Middelweg 77, 6584 AG Molenhoek — ochtend

  • maandag 21 januari
  • 3 avonden Bezield Spreken
  • Kruisherenkapel, Lieve Vrouwenplein 44, 5401 AS Uden — avond
  • i.s.m. Arjan Broers en Erick Mikkers

  • dinsdag 22 januari
  • Pitch coaching Tender
  • Conferentieoord de Poort, Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek — ochtend

  • donderdag 24 januari
  • Workshop presenteren en pitchen voor docenten huisartsenopleiding
  • Fletcher Hotel-Restaurant Doorwerth-Arnhem, Kabeljauwallee 35, 6865 BL Doorwerth — middag
  • i.s.m. Katinka de Vos

  • vrijdag 25 januari
  • Congresvoorbereiding voor radiologen
  • Conferentieoord de Poort, Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek — middag
  • i.s.m. de NVvR

dit jaar
contact