laat ik het zo zeggen…
featured-image

De keuken van Anne

  • geplaatst door Nienke in
  • Algemeen
  • 22-10-2018

Dit gastblog is geschreven door Eline Tullener. Eline is communicatieadviseur en personal stylist.

Tijdens de trainingsdag Presenteren voor GZ-psychologen in opleiding kreeg ik een kijkje in de keuken van Anne. 

Uitgebalanceerd menu

Anne stelt haar trainingen samen als een uitgebalanceerd menu van kleine gerechten met de juiste hoeveelheden. Precies zoals een chef dat zou doen, met kennis van het benodigde gerei en de beste ingrediënten om een voedzaam geheel op te kunnen dienen, zonder overdaad.

De trainingsdag bestond daarom uit oefeningen die de groep broodnodig achtte ter voorbereiding op presentaties in het kader van hun GZ-opleiding. Anne ging in op vragen als:

  • Hoe bereid je je presentatie voor?
  • Waar let je op als je je publiek laat kennismaken met jou als spreker?
  • En: kijk je je toehoorders echt aan, zie je ze?

Op smaak brengen

Bij koken zet je technische skills in om de ingrediënten die je voorhanden hebt te verwerken tot een gerecht op smaak brengt. Ook bij presenteren zijn het de techniek (het ‘hoe’) en de ingrediënten (het ‘wat’) waarmee je het verhaal ‘maakt’.

Tijdens deze trainingsdag kwamen beide aspecten ruimschoots aan bod. Anne stuurde voor lunchtijd op de ‘hoe-aspecten’ van het presenteren, en na de lunch op het ‘wat’, onder meer in de vorm van storytelling.

Prikkelen van zintuigen

Een goede chefkok prikkelt de zintuigen van haar gasten en nodigt uit te proeven. Anne deed dat, met humor en zonder franje. Ze luisterde en benoemde. Ze bewoog, en stond stil bij de vragen van haar cursisten. Ze was duidelijk en eerlijk, maar bovenal: ze bemoedigde, om te spreken en te zien.

Om te smullen

Gedurende deze trainingsdag ‘zag’ ik de deelnemers ook, stuk voor stuk. Ik zag hoe ze durfden te staan, te spreken, en stil te zijn. Met enthousiasme pakten ze de tools van Anne aan: ze lieten hun stem horen, en gaven hun eigen draai aan hun verhaal.

En juist dat is de kunst van het koken: durven experimenteren en het recept naar eigen hand zetten. Een presentatie om te smullen bevat immers altijd een persoonlijke noot.

Lees ook

Gebruik je pitch als routeplanner

Het is heel hip om overal over te pitchen.  Voor veel beroepsopleidingen in de medische zorg wordt er gevraagd om een pitch te houden. Ter plekke voor een jury of op een filmpje dat je in mag sturen. Ook bij Spies&Spreken pitchen we, in al onze trainingen. Het is een geweldige vorm om mensen kort […]

lees verder
Hoe maak je een goede kerstspeech?

Juist de tijd van kerst en oud en nieuw leent zich voor speeches en toespraken. Op een borrel of etentje kun je iets zeggen over het afgelopen of het komende jaar. Je kunt mensen bedanken, prikkelen, uitnodigen en bij elkaar betrekken. Maar hoe pak je het aan? Een formele toespraak van papier past niet. Je […]

lees verder
Spreekangst: hoe kom je er van af?

Slapeloze nachten. Je krijgt al een knoop in je maag als je denkt aan dat je “moet”. Je hebt spijt dat je “ja” hebt gezegd. Stel dat je een black-out krijgt? Of vragen waar je geen raad mee weet? Troost je: je bent bepaald niet de enige. Verbazend veel mensen zijn bang om voor publiek […]

lees verder
deze week
  • maandag 12 november
  • Secretariaat
  • Spies & Spreken, Middelweg 77, 6584 AG Molenhoek — ochtend

  • dinsdag 13 november
  • Workshop Presenteren& Pitchen
  • Chain Logistics B.V., Jagersveld, 5405 BW Uden — avond
  • ism met Tim Jansen en Rob Jansen

  • vrijdag 16 november
  • Presenteren & pitchen & met /zonder PowerPoint
  • middag
  • ism VvAA

dit jaar
contact