Presenteren in de rechtszaal

Overtuigend spreken voor advocaten en rechters

De eerste indruk die jij maakt op je toehoorders is cruciaal. Hoe sta je, hoe klink je, hoe kom je over? Hoe breng je jouw zaak helder en krachtig over het voetlicht? Je hebt met uiteenlopende doelgroepen te maken, die een verschillend kennisniveau hebben van de zaak. Hoe speel je daar op de juiste manier op in, zodat jouw verhaal voor iedereen helder en begrijpelijk is?

Spies&Spreken biedt rechtbank trainingen op maat aan professionals uit de rechtspraktijk. Of je nu werkt als rechter, advocaat of officier van justitie, overtuigen in de rechtszaal is van doorslaggevend belang. Ook getuigen (deskundigen) moeten hun verhaal overtuigend kunnen brengen in de rechtszaal.

Het oefenen met situaties uit je beroepspraktijk staat centraal in de trainingen. Oefenen, terugkijken (op video) en opnieuw oefenen. Net zolang tot jouw leerdoelen zijn bereikt, je valkuilen zijn aangepakt en jouw presentatie staat als een huis.

Brochure Overtuigend presenteren in de rechtszaal 2015

Wat?

Spies & Spreken biedt verschillende trainingen aan in Presenteren in de rechtszaal. Zo is er een korte, zeer praktische groepstraining voor rechters, bestaande uit twee dagdelen. Hiernaast hebben we een groepstraining voor advocaten waarmee je de juiste vaardigheden kunt ontwikkelen.

Overtuigen ter zitting: groepstraining voor rechters

Je gaat veel oefenen, experimenteren en uitproberen. Ook vragen wij je één casus uit je werk met ons te delen; een lastige casus uit je beroepspraktijk. Je kunt collega’s inzetten als verdachte of als officier van Justitie.

We werken aan non-verbale en verbale aspecten. Met toga en zonder toga. Aan het eind ontvang je een speciaal Spies &Spreken doosje, met daarin een kaartensysteem dat je kunt raadplegen bij de voorbereiding van je presentatie/zitting.

Deelnemers leren efficiënt en adequaat presenteren in de rechtszaal. Deelnemers leren de juiste benadering te hanteren bij de diverse partijen in de rechtszaal.

Overtuigen in de rechtzaal: Groepstraining voor advocaten

De rechter maakt op voorhand duidelijk dat je pleitnota te lang is. Je wederpartij komt met onverwachte nieuwe argumenten. Je cliënt zegt ter zitting andere dingen dan tijdens de voorbespreking. De rechter stelt vragen waarop je niet was voorbereid en raakt geïrriteerd… Herken je deze voorbeelden uit je eigen beroepspraktijk?

Optreden in de rechtszaal is heel andere koek dan een degelijk processtuk schrijven. Op zitting gaat het vaak anders dan je had verwacht. Overtuigend presenteren en reageren ten overstaan van de rechter kun je gelukkig leren. De training Overtuigen in de rechtszaal helpt je de juiste vaardigheden te ontwikkelen.

Brochure Rechtbanktraining 2015

Voor wie?

Deze trainingen zijn gericht op:

 • Advocaten
 • Rechters
 • Officieren van justitie
 • Juristen en andere juridische medewerkers
 • Griffiers
 • Getuigen
 • Deskundigen
 • Behandelaren

Hoe?

De trainingen van Spies&Spreken worden op maat samengesteld. We ontwikkelen de vaardigheden die jou echt verder helpen in je beroepspraktijk. Dat doen we in groepstrainingen, individuele training en coaching.

Wie?

Trainer Anne Spies werkt in de trainingen samen met (gast) trainers die veel ervaring hebben in de rechtspraktijk én met presenteren voor grote groepen.

Wanneer?

Meld je aan voor deze training via ons aanmeldformulier. Een datum voor een andere training gaat in overleg met Spies&Spreken, neem hiervoor contact met ons op.

Waar?

De locatie van de training gaat in overleg met Spies & Spreken. In company training is ook mogelijk.

Investering?

 • € 1.900,- per dagdeel (2 trainers)
 • € 2.650,- per dagdeel (3 trainers)
 • Een dagdeel voorbereiding

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Achtergrondinformatie:

Artikel: Is presenteren in de rechtszaal theater?

Reacties van deelnemers:

“Een goede training waarbij investering en opbrengst goed met elkaar in verhouding zijn. De trainster Anne Spies, draagt zorg voor een veilig trainingsklimaat en heeft oog voor de behoeftes van de verschillende deelnemers in de groep. Zij brengt de materie helder en op een plezierige manier over.” – Aaltje de Jong, behandelcoördinator FPK, afdeling de Plecht

“Trainster Anne Spies is zeer helder in haar benadering en weet ook een veilige situatie te scheppen waarbinnen gewerkt kan worden. Dit geeft ruimte om daadwerkelijk actief in de oefeningen te stappen met daardoor een grote opbrengst.”

“Het was  een fijne, leuke inspirerende en geruststellende dag die rust en vertrouwen geeft. Voelt als goede zorg /cadeautje van de werkgever.”

” Je ziet dat je leert tijdens de trainingsdagen (en dat is niet altijd zo)!” – Frank Hijbers, Heerema Fabrication Group, Zwijndrecht

“Korte en krachtige, zeer waardevolle training voor als je een keer naar de rechtbank moet.” – Edwin Wittenberg, Heerema, Zwijndrecht

“De combinatie van achtergrond van de docenten werkt uitstekend!”